Terug
Welvaart

Als ik iets doe, doe ik het goed. Dus ook van beroep wisselen.

Mensen met een creatief beroep zagen door corona vaak alle inkomsten wegvallen. Dat geldt ook voor danser Pom Arnold, als jonge vader van een kind met een tweede kindje op komst.  Kortom: geen prettige situatie. Als een vriend van de schoonvader van Pom hem uitnodigt om mee te gaan stucadoren, grijpt hij deze kans met twee handen aan.

“Ja, dat was een no brainer, ik hoefde niet na te denken. Het spreekt mij wel aan, werken met gips. Geen moeilijke berekeningen en gewoon aanpakken. Mijn vader is timmerman, dus ik heb al affiniteit met ambachtswerk en werken met je handen. Maar: stucadoren is mij toch best tegengevallen … ik leer nog iedere dag bij. Ik wil graag iets goed doen, het geeft voldoening om goed werk af te leveren. Stucadoren is een heel mooi vak.”

Pom Arnold heeft als danser bij onder andere Cirque du Soleil de hele wereld gezien. “Ik heb er wel enigszins vrede mee dat ik het dansen achter mij heb gelaten. In Nederland heb ik het plafond van het professioneel dansen bereikt. En dan raak je er toch een beetje op uitgekeken. De opdrachten zijn veel hetzelfde en de dagen lijken steeds meer op elkaar. De grote wereldwijde tournees liggen nu stil.”  

De dansdagen voelen voor Pom minder als werk dan stucadoren. “Stucadoren is écht hard werken. Nu ik het vak langzamerhand beheers, kan ik meer genieten van wat ik maak en hoef ik niet voortdurend meer te denken. Mijn creativiteit kan ik niet kwijt in veel witte meters maken, daarom richt ik mij met ‘designmuren’ op het maken van bijzonder stucwerk. Eeuwen geleden werden in Venetië spiegelwanden gemaakt, daar ben ik verliefd op geworden. Ik richt mij nu op pleisters waar kalksteen en marmerpoeders in zitten, stucco veneziano. Als stucadoor word je minder vies en ik maak mooiere wanden. Stuk voor stuk echte eyecatchers. Het is tof, dankbaar en creatief werk en zo kan ik blijven groeien in dit mooie vak.”

Pom Arnold, stucadoor/ondernemer.

Wat is jouw idee? Wat vindt Nederland?