Terug
Algemeen

Wat helpt me hier doorheen? 

Er is een groot verschil zichtbaar. Mensen boven de 30 jaar vinden het fijn dat deze periode ondanks alles ook rust en meer bewustzijn met zich mee hebben gebracht. En zij willen dat graag vasthouden. Mensen onder de 30 spreken alleen maar van een sleur. En zij snakken ernaar om die sleur te doorbreken. In de groepsgesprekken brengen jongeren de volgende ideeën in.

“Het is belangrijk om het gevoel van samen vast te houden. Ook wij denken na over hoe we overeenkomsten tussen mensen kunnen benadrukken, in plaats van verschillen. Een concreet idee om de aandacht hiervoor vast te houden: maak tv-spotjes en roep mensen op om de verbinding en het omkijken naar elkaar vast te houden.”

“Het is belangrijk dat we leren van deze periode om voor een volgende coronagolf of pandemie beter voorbereid te zijn. Kijk een volgende keer liever naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan. Zorg bijvoorbeeld met snel-tests dat wij weer naar festivals kunnen gaan en kunnen sporten. Op het gebied van onderwijs willen we extra aandacht voor stages, praktijklessen en communicatieve vaardigheden – waar geen online oplossingen voor zijn.”

“Als het leven weer normaler is en we naar buiten kunnen, willen wij dat vieren. Ik zou een nationale feestdag organiseren, zoiets. Het tegenovergestelde van moment van nationale rouw. Maar juist om het leven toch te vieren. Met elkaar vieren dat we onze vrijheid terug hebben."

Wat vindt Nederland?
Wat is jouw idee? Wat vindt Nederland?